Uživatelské nástroje

Nástroje pro tento web


clanky:zivotnost_kesi

Rozdíly

Zde můžete vidět rozdíly mezi vybranou verzí a aktuální verzí dané stránky.

Odkaz na výstup diff

clanky:zivotnost_kesi [08/01/2015 13:21]
clanky:zivotnost_kesi [08/01/2015 13:21]
Voyager Reviewer vytvořeno
Řádek 1: Řádek 1:
 +====== Jak lze ovlivnit životnost keše? ======
 +
 +V pravidlech se píše, že owner nesmí založit keš na dobu kratší třech měsíců. Bohužel mnohdy je keš ztracena už pár dnů po publikaci. Životnost keše totiž ovlivňuje i správný výběr místa uložení. Ne vždy owner dokáže odhadnout všechna rizika, ale jsou i případy, kdy rizika zná a přes to se nesnaží správným výběrem místa eliminovat prozrazení a zničení keše. Pak se snaží keš přesouvat z místa na místo, ale je třeba si uvědomit, že podobné počínání je pravidly zakázáno.
 +
 +Riziko nízké životnosti keše lze tedy podstatně snížit správným výběrem místa a rozumným provedením schránky.
 +Pár jednoduchých pravidel:
 +
 +  -  Keš se vztahuje k určitému konkrétnímu místu - to znamená, že je velmi omezený výběr možných umístění (v takovém případě by to měla být vždy tradička nebo v horším případě multina). Možnosti jsou tyto:
 +     * **a)** mám štěstí a najdu tématické a diskrétní místo, kam se dá umístit solidní, nenápadná schránka, kterou jde hledat inkognito - ideální, ale velmi nepravděpodobný případ.
 +     * **b)** najdu místo, které schránku velmi dobře ukrývá, ale nebylo by ji snadné najít bez dlouhého hledání - uvedu tedy **ZCELA JASNÝ** hint, abych zamezil zbytečnému dlouhému hledání kešerů - cílem zde není schránku dlouho hledat, nýbrž co nejrychleji ji najít a nevystavovat riziku.
 +     * **c)** schránku dám "kamkoliv", bez ohledu na to, jestli je na ni a hledajícího odevšad vidět. Proč ne, ale pak musím počítat, že si jí asi někdo všimne a bude hrozit, že keš dojde úhony.
 +  - Keš se na určité místo nevztahuje a je v podstatě jedno kde bude uložena. V tomto případě je pak výhradně na vlastníkovi, jak chytré a vhodné uložení schránky zvolí. 
 +Samozřejmě, že mysterka nebo multina, místo tradičky sníží expozici keše. 
 +**Je to ale správné řešení?**
 +
 +Nahrazovat tradičku mysterkou nebo multinou jen proto, abych na ní měl menší návštěvnost a keš déle vydržela, je však v době existence různých databází finálek pouze nouzové a hlavně **dočasné** řešení.
 +Když nedokážu zvolit umístění **a)** nebo **b)**, je bohužel nutné počítat s tím, že bude keš brzy prozrazena a pravděpodobně i zničena. 
 +
 +Dále jsou tu keše s vyšší obtížností, u kterých je důležitým zakladatelským záměrem obtížné hledání schránky. U těchto keší je žádoucí, aby bylo vhodně zvolené a bezpečné místo, tedy varianta **a)**, protože owner musí předpokládat, že kešeři budou na místě hledat delší dobu a toto hledání by zcela jistě budilo nežádoucí pozornost.
 +
 +**Důležitým momentem je zvolení filosofie hledatelnosti keše a hintu.** 
 +
 +  - Když chci, aby pointa keše spočívala v nejednoduchém hledání, pokud možno umístím keš tak, aby na hledání byl klid a člověk neměl pocit, že je na něj odevšad vidět.
 +  - Pokud netrvám na tom, aby byla keš obtížně hledatelná, uvedu jasný hint, aby byl nález na první sáhnutí. Pokud tohle neudělám, tak vědomě riskuju, že o keš velmi brzy přijdu. 
 +
 +Hint je ale dobrý nejen jako nápověda při hledání (zvlášt na místech, kde je zvýšený pohyb mudlů), ale je dobrý i jako jakási jako kontrola, že kešeři hledají opravdu správně. Zkrátka když keš někdo ukradne, aby hledači nepřevraceli všechno kolem, ale aby podle hintu lehce zjistili, že keš je pryč.
 +
 +Bohužel existuje i určitá míra kešerského vandalismu, která se samozřejmě s narůstajícím počtem hráčů zvyšuje. Proti tomu však neexistuje účinná obrana, i když podle průzkumu názorů zkušených ownerů trpí víc keše ve městech, nebo na turisticky atraktivních cílech, než keše v lesích a odlehlejších oblastech.
 +
 +Jakmile se rozhodnete založit keš, měli byste být předem připraveni na to, že o ni dřív nebo později přijdete. A to i tak nepříjemným způsobem, že ji někdo úmyslně zničí. Je to smutné, ale je to realita.
 +
 +//Původní příspěvek, publikovaný na webu [[http://www.geool.cz/|GEOOL]] sepsal zkušený geokešer [[http://www.geocaching.com/profile/?u=sigma+1|sigma1]], pro potřeby reviewerů upravil Tobias Reviewer.//
  
clanky/zivotnost_kesi.txt · Poslední úprava: 08/01/2015 13:21 (upraveno mimo DokuWiki)